5 voordelen van Pilates

Pilates is een effectieve workout waarbij je spiergroepen tegelijkertijd versterkt én soepel houdt.

‘ Het hele land, de hele wereld, zou mijn oefeningen moeten doen’ zei Joseph Pilates, de grondlegger van Pilates. Na het lezen van de onderstaande 5 voordelen, geef je hem waarschijnlijk gelijk.

1. Meer kracht, balans en uithoudingsvermogen in het dagelijksleven

Tijdens Pilates train je de kern van je lichaam. Dit zijn je rug, buik en bekkenbodem. Met een stevig kern ontwikkel je een beter uithoudingsvermogen, balans en kracht in het dagelijksleven.

Ook train je tijdens Pilates de transervespier. Dit is een diepe buikspier die een soort band vormt in je lichaam. Een sterke transervespier geeft je meer uithoudingsvermogen met andere fysieke activiteiten, of je nou zwemt, rent of kickbokst.

2. Voorkom blessures en bevorder het herstel ervan

Blessures kunnen ontstaan door bijvoorbeeld te korte spieren. Bij pilates staat het lang maken van de spieren centraal waardoor je niet snel een blessure zal oplopen. Het lang maken van de spieren bevordert het zelf herstellende vermogen door een betere bloedcirculatie. Hierdoor kunnen blessures en pijlijke blokkades in het lichaam sneller verholpen worden.

3. Pilates beschermd je rug en geeft je een goede houding

Dansers kennen de voordelen van een sterke kern al. Doordat zij hun kern (rug, bekkenbodem en buik) al zodanig getraind hebben zitten zij automatisch rechtop.
Pilates doet hetzelfde. De oefeningen zorgen voor een krachtige kern. Hierdoor bescherm je je rug en zorg je voor een goede houding in het dagelijksleven. Hierdoor zul je sneller automatisch rechtop zitten bijvoorbeeld achter je bureau of achter het stuur in je auto en voorkom je rugklachten.

4. Train je concentratie en balans

Pilates is niet alleen een effectieve workout, ook ontwikkel je je balans en concentratie. Pilates wordt dan ook wel een inspannende ontspanningsles genoemd. Tijdens de oefeningen ben je heel bewust en in het moment bezig met je lichaam en de houding. De bedenker van Pilates geloofde dat je met je geest controle kan krijgen over het functioneren van het lichaam. Alle oefeningen worden dan ook geconcentreerd en bewust uitgevoerd. Hierdoor bevorder je de controle over je lichaam en train je je concentratie en balans.

5. vermindert stress

Doordat je geconcentreerd bezig bent met de oefeningen en alleen bezig bent met het moment, zul je beter instaat zijn los te laten. Spanningsblokkades in het lichaam worden opgeheven en je kunt je hoofd makkelijk leeg maken. Aan het eind van de les zul je je lekker in je lijf voelen en zul je met een ontspannen gevoel naar huis gaan.

Ben je benieuwd naar onze fijne pilates les? Maak dan vooral gebruik van je gratis proefles!