Rimke Pepers- Mooi Mens

Rimke Pepers en de 5Rimtes

Rimke gaat dansend door het leven

Deze week in onze maandelijkse serie Mooi Mens horen we Rimke Pepers (47) eens goed uit. Met haar creativiteit, aandacht en liefde  laat zij in haar 5Ritmes workshops mensen thuiskomen in hun lijf en hun emoties uiten. Met één geheim ingrediënt: pure liefde voor dans.

Rimke is geboren in Amsterdam, maar verhuisde al snel naar Berkhout, midden in de kleigrond van West-Friesland. Ze voelde zich echter niet thuis in het dorp: ‘Ik zou mijn kindertijd beschrijven als heel benauwd. Op dat moment merkte ik dat niet zo, maar alles was heel beperkt. Berkhout is een dorpsgemeenschap en daar voelde ik me niet thuis. Vanaf het moment dat ik een fiets kreeg, ging ik meteen naar Hoorn. Daar waren namelijk de disco’s.’ Ieder weekend was Rimke te vinden in het uitgaansleven. ‘Daar begonnen ze op donderdagavond ineens vreemde fascinerende muziek te draaien. Dat bleek Acid house te zijn vanuit Amerika. Ik luisterde altijd naar pop, disco en soul, Donna Summer bijvoorbeeld, maar deze house was echt iets nieuws.’ In de Kameleon een disco in Hoorn maakte Rimke voor het eerst kennis met deze elektronische muziek.

Haar lust naar de beweging bracht haar naar illegale dansfeesten in Amsterdam. Puur om nachtenlang te dansen. ‘Als we daar naartoe gingen wisten we dat het ergens in het havengebied was. Dan moesten we uit de auto stappen om te luisteren of we al dichterbij kwamen. Zo kwamen we bij het feest terecht. Als we daar dan de volgende ochtend uitkwamen voelde de wereld zo anders. Iedereen liep in het gareel, maar wij hadden echt iets bijzonders meegemaakt.’ 

Huilend op de dansvloer

Haar verlangen naar vrijheid uitte zich in impulsief reizen. Zo kwam Rimke op haar 20e al terecht op Ibiza. Later zou ze  op reis gaan naar Turkije, Zuid-Afrika en India. ‘Laatst besefte ik opeens waar dat impulsieve gedrag vandaan komt. Ik herken dat in mijn vader,’ verklaart Rimke. ‘Hij kon een idee hebben en meteen op de tram stappen. Opeens was hij weg. Nu zie ik het ook weer in mijn zoon terug.’

Uiteindelijk wortelde Rimke zich. Ze kreeg kinderen en vond ze haar loopbaan in de sociale hulpverlening. Ondanks alle buitenlandse avonturen voelde ze zich toch gelukkig in Hoorn, waar ze nu nog steeds woont. Toen vond ze haar verloren liefde voor dans ineens terug: ‘Doordat ik kinderen had gekregen had ik het idee dat uitgaan helemaal niet meer bestond, dat die tijd voor mij voorbij was. Toen kwam ik op een vrijdagavond ineens op de dansvloer van 5Ritmes terecht. Ik dacht dat het een soort yoga was, maar toen de muziek begon te draaien kwam ik helemaal thuis. Het voelde als een houseparty van vroeger. Dat was echt te gek, ik heb staan huilen op de dansvloer.’

Emoties uiten

5Ritmes is een dansmeditatie. Het is een vrije dans, waarin het doel is om je eigen lichaamstaal te leren kennen. ‘Je mag vrij bewegen, binnen het kader van de 5Ritmes’ legt Rimke uit, ‘De bewegingen zijn een golfbeweging. De muziek begint grondend en aardend, dan voel je aan je lijf. Misschien een blessure aan je knie of pijn aan je schouders. De muziek bouwt zich vervolgens op, waar bepaalde bewegingen bij horen. De bewegingen worden krachtiger en geven een piek in de chaos. Dat is het moment om los te laten. Dat doet me denken aan vroeger, als ik met een vriendinnetje me even helemaal uitleefde op mijn kamer. Die piek kan heftig zijn. Daarna bouwt de muziek zich ook weer af. Dan komt de stilte, je hebt alles losgelaten.
Ik vind de taal hier mooi bij passen. Zwaarte op je maag, druk op je schouders, dat voel je fysiek. In ons leven is niet heel veel ruimte voor emoties, maar die zitten wel opgeslagen en dat voel je. We sluiten ze zorgvuldig ergens in ons binnenste. Maar als je je emoties niet uit, kunt kun je ziek worden. In dans  zijn juist alle emoties welkom’.

Kilometers dansvloer

Rimke snapt dat het voor mensen een nieuwe manier is van emoties uiten, maar ze wordt zo gelukkig van dansen, dat ze het met iedereen wil delen. ‘Dans is voor iedereen in de wieg gelegd. Van oudsher heeft iedereen gedanst, als je teruggaat in de tijd. Het ritme zit in iedereen, dus wees er vrij in. Mensen voelen een drempel, ze zeggen dat ze niet kunnen dansen. Maar iedereen kan dansen als je de regels van hoe je denkt dat het hoort loslaat. Je moet je gevoel volgen, maar in het Westen volgen we vaak ons hoofd.

Muziek is bij dans een belangrijk element en Rimke wordt blij als ze ziet hoe groot de dansscene is geworden. ‘Het brengt namelijk mensen samen. Als ik op een festival draai, zie ik kilometerslang mensen dansen. De beweging van Nederlandse DJ’s is ook mooi. Het is commercieel, maar het brengt dans en beweging wel tot een lage drempel.’ Zelf draait ze in haar lessen ook techno muziek. ‘Soms gooi ik er een echt oude houseplaat tussendoor. Ik wordt zo blij als ik mensen die die eerste housetijd niet hebben meegemaakt daar helemaal op los zie gaan. Daarom organiseer ik nu ook de workshop en de dansavond met de Yoga Loft. Het gaat fantastisch worden.’

Back to basic

Alles wat Rimke ooit leuk heeft gevonden komt samen in de 5Ritmes dans. Op haar 19e las ze al het boek van de grondlegster Gabrielle Roth, maar toen was de cursus in Amerika ver weg. 20 jaar later kwam het weer op haar pad en ging ze ermee aan de slag. Dit jaar gaat ze weer twee weken naar Californië, om het tweede level van de cursus te behalen. Toch houdt ze nog steeds erg van reizen en weet ze niet waar ze terecht gaat komen. ‘Ik ben niet van de lange termijnplanning. Maar ik heb een camper, ik wil gewoon zigeuneren. Een droom van vroeger is een warm land met een huisje, kip, geit en uitzicht over zee. Leven in een gemeenschap bevalt me wel. Soms droom ik over back to basic gaan. Ik vind politiek een grote poppenkast. Vroeger had je een stamhoofd, mensen die leefden in de natuur. Dat werkte in harmonie. Geld is niet leidend, maar aandacht en liefde. We lijken zo anders, maar laten we kijken naar wat ons verbindt. Uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde.’

Soms moet je een sprong in het duister wagen en erop vertrouwen dat, als je je hoofd loslaat, je voeten je zullen brengen waar je moet zijn – Grabriëlle Roth

Ga je mee op dansavontuur?

Benieuwd naar een 5Ritme workshop van Rimke? Lees dan HIER hoe je mee kunt doen met de heerlijke dansavond 15 juni in Yoga Loft.